Cultuurhuis geopend en Cultuurprijs onthuld en uitgereikt

Een feestelijke bijeenkomst, donderdagmiddag 23 februari 2017 in het nieuwe Cultuurhuis in Hellevoetsluis dat officieel door wethouder Margriet den Brok geopend werd. Maar het feestje werd afgesloten met een bijzondere verrassing. De allereerste uitreiking van een nieuwe Hellevoetse Cultuurprijs. Een middag waarin trots, gelukwensen en emotie door elkaar heen liepen en daarmee voor een bijzondere sfeer zorgden,

De Johan Veenstra Cultuurprijs
Donderdag 23 februari reikte wethouder Margriet den Brok (Cultuur) de Cultuurprijs uit aan Johan Veenstra. De Cultuurprijs kreeg zijn naam: de Johan Veenstra Cultuurprijs. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een bijzonder cultureel initiatief, inwoner, kunstenaar, gezelschap of school.De allereerste ontvanger van de prijs is meteen de naamgever geworden. Want niet voor nieuws gaat deze eerste keer de prijs naar Johan Veenstra.

Wethouder Margriet den Brok reikt de Cultuurprijs uit aan Johan Veenstra

Uit het juryrapport
Johan Veenstra kreeg de prijs voor zijn inzet, doorzettingsvermogen en enthousiasme voor de cultuursector in Hellevoetsluis. Hij is een van de drijvende krachten achter de komst van theater Twee Hondjes in Hellevoetsluis. Hij nam al na een aantal jaar de functie van theaterdirecteur over. Het theater werd onder zijn bezielende leiding een belangrijk artistiek podium in de regio. Als een gedreven theaterman met een onuitputtelijke passie lukt het Johan ieder jaar weer om een buitengewoon programma neer te zetten. Hij houdt rekening met de wensen van de bezoekers van het theater. Hierdoor staat het publieksvriendelijke theater in het hele land bekend als een leuk en gezellig theater waar artiesten en gezelschappen graag naartoe komen. Wie er ook binnenkomt, iedereen is welkom en voelt dat ook. Al jaren zet Johan zich in om de Vesting tot ‘cultureel stadshart’ te maken. Tot op de dag van vandaag bouwt Hellevoetsluis voort op wat pioniers als Johan Veenstra met veel elan en inspiratie op de agenda weten te krijgen. Johan is ook een van de drijvende kracht achter het Cultuurhuis Nieuwe Veste.

Een zichtbaar ontroerde Johan Veenstra - blij met de prijs.

De prijs
De Johan Veenstra Cultuurprijs is een tweejaarlijkse bijzondere waardering voor diegenen die net dat beetje extra doen voor de cultuur in Hellevoetsluis. En dat ook nog eens jaren achter elkaar weten vol te houden of een hele bijzondere prestatie op dit gebied leveren. De jury bestaat uit : Edwin van der Geest, Paul Hoff, Albert Martinus, Janneke Postma en Cris Vaudo. De prijs bestaat uit een beeld dat is gemaakt door beeldhouwer Eelke van Willegen en de doos, die tegelijkertijd de sokkel is, door Rinke van Willegen. Eelke heeft de golven gebruikt als inspiratiebron voor het beeld. Golven raken elkaar en versterken, vergroten en verbinden elkaar. Ook de Cultuursector kent golfbewegingen die elkaar versterken, inspireren en laten uitgroeien tot iets groots.

Het bronzen golfmotief van de Johan Veenstra Cultuurprijs

Over golven

Ik was te Cadzand aan het strand
getuige van een misverstand,
toen ik twee golven hoorde spreken
precies voordat ze zouden breken.
De ene riep: ‘Het is gedaan,
wij zullen hier te pletter slaan!’
De ander zei beslist: ‘Welnee,
je bent geen golf, je bent de zee.’

Eclips, danstheater geschreven en vormgegeven door Johan Veenstra

'IJstijd' een eenakter op rijm door Frank Herzen en Taco Meeuwsen, uitgevoerd door de Stichting HOT (Hellevoets Openluchttheater) onder de artistieke leiding van Johan Veenstra.

'IJstijd' een eenakter op rijm door Frank Herzen en Taco Meeuwsen, uitgevoerd door de Stichting HOT (Hellevoets Openluchttheater) onder de artistieke leiding van Johan Veenstra.

'De Vrijheid, de Woede en het Water', opera door Frank Herzen. Uitgevoerd door de Stichting HOT (Hellevoets Openluchttheater) onder de artistieke leiding van Johan Veenstra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>