Zedig Hellevoet pikt het niet

Het is oud nieuws maar niettemin pikant genoeg om te worden bewaard voor het nageslacht… In september 2010 berichtten de kranten over een staaltje pikcensuur van de gemeente Hellevoetsluis.

De Rotterdamse kunstenaar Paul Lagrouw (39) mocht een bronzen beeld van twee blote, homoseksuele mannen met een erectie niet in het gemeentehuis van Hellevoetsluis tentoonstellen.

Twee uur nadat hij zijn expositie had ingericht, eiste de gemeente dat het kunstwerk ‘True love is deaf‘ werd vervangen door een ander, zo schrijft het AD. Het beeld was aanstootgevend, meende toenmalig gemeentewoordvoerder Martin Polder. ‘Hier in de hal komen ook kinderen. Wij vinden het niet gepast dat zij in aanraking komen met een beeld van blote mannen in staat van opwinding’. Lagrouw, die pas sinds kort exposeert, was het er niet mee eens maar heeft aan het verzoek gevolg gegeven. Als vervanging heeft hij een bronzen beeld van drie ijskoude, volstrekt seksloze pinguïns neergezet. Volgens Polder was het de gemeente beslist niet te doen om het feit dat er twee homo’s worden uitgebeeld. ‘Als het om een blote man en vrouw was gegaan, hadden we het ook laten weghalen’. Naakt in de kunst, zo oud als de wereld en op de meest flagrante wijze zichtbaar in tal van kindvriendelijke musea, is ‘not done’ in zedig Hellevoet.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>