38 De Deltawerken

38

1954-1971

De bouw van het enorme sluizencomplex en de Haringvlietdam nam ruim vijftien jaar in beslag. Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee waren voortaan beter beschermd tegen stormvloeden. De watersnoodramp had aangetoond dat de zee nog altijd een serieuze bedreiging vormde en dat de toenmalige waterkeringen niet afdoende waren. De Deltacommissie deed in maart 1954 de aanbeveling om het Haringvliet af te sluiten.

Rijkswaterstaat ontwierp een Deltawerk dat alleen in superlatieven kon worden uitgedrukt. De dam tussen Voorne en Goeree zou bestaan uit een complex van 17 spuisluizen van elk 62 meter lang en een schutsluis voor de scheepvaart. In de dam zouden duizelingwekkende hoeveelheden beton, klei en staal worden verwerkt. De aanleg zou ruim vijftien jaar in beslag nemen en enkele miljarden guldens kosten. Tussen augustus 1955 en oktober 1956 werd nabij Hellevoetsluis de Werkhaven aangelegd. Deze haven vormde het aanvoerpunt van materieel zoals rijshout en stortsteen. Op 13 februari 1957 begon men aan de aanleg van een ringdijk voor de bouwput. Nadat dit ‘werkeiland’ was drooggelegd, werkte men acht jaar aan de bouw van het complex van 17 spuisluizen. Tussen oktober 1959 en mei 1961 verdwenen ruim 20.000 heipalen in de bodem, waarna er voor de fundatie van de sluisvloeren en de peilers bijna 50.000 m³ beton werd gestort. Tussen de peilers werden de zogenaamde nablaliggers bevestigd. Deze driehoekige, betonnen constructies waren voorzien van stalen kabels, die de kracht van opstuwend water en ijs opvingen. Bovenop de nablaliggers werd de weg aangelegd. Tussen januari 1964 en mei 1966 werden de stalen schuiven bevestigd en was het spuisluizencomplex gereed. De volgende fase was het verwijderen van de bouwput. Het kostte een jaar om de ringdijk weg te baggeren. Op 30 september 1968 werden de sluizen opengezet en begon men aan de daadwerkelijke afdamming van het Haringvliet. Vanaf een kabelbaan die over het water was gespannen, werden 140.000 betonblokken in het Haringvliet geworpen. De blokkendam vormde een stevige ondergrond voor het dijklichaam, dat met opgespoten zand, grond en asfalt verder werd opgehoogd. Op de dam werd in de zomer van 1971 een nieuwe dubbelbaans weg aangelegd: de rijksweg 57, die de toegankelijkheid van Zeeland zou bevorderen. Op maandag 15 november 1971 stelde de koningin de 4,5 kilometer lange Haringvlietdam officieel voor het verkeer open.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>