36 De Watersnoodramp

36

1953

De dijken waren niet bestand tegen de enorme watermassa’s die door een zware storm tegen de Nederlandse kust werden gestuwd. De dijken braken door, met grote schade als gevolg. De storm die op zaterdag 31 januari 1953 over de Noordzee raasde, stuwde enorme watermassa’s richting de kust. De dijken rond Voorne-Putten en Rozenburg waren niet op deze natuurkrachten berekend en er ontstonden tientallen gaten, variërend van 5 tot 200 meter lang.

De inwoners van Oudenhoorn werden in de vroege zondagochtend om vijf uur door de noodklokken gewekt. Een half uur later weerklonken ook in Zuidland de sirenes en klokken. In Oudenhoorn brak rond zeven uur ’s ochtends de Zeedijk door. ‘s Avonds waren vrijwel alle bewoners van het dorp en de polder geëvacueerd. In Zuidland ontstond een gat in de dijk langs het Spui, waardoor een watervloed langs de Drogendijk naar het dorp stroomde. Een tweede gat maakte de weg vrij naar Simonshaven, dat daardoor ook onder water kwam te staan. De onverwachte kracht waarmee het water Zuidland bereikte verraste veel mensen in hun vlucht. In totaal lieten tijdens de rampzalige nacht 21 mensen het leven. Doordat in de nacht van zondag op maandag een breuk in de Haasdijk ontstond, kon het water vanuit Zuidland tot het dorp Abbenbroek naderen. Alle inspanningen om de dijken te verzwaren waren daarmee tevergeefs geweest. Velen waren het gebied al ontvlucht en woensdag zag de burgemeester zich genoodzaakt bevel te geven tot algehele evacuatie. Tijdens de ontruiming verdronk één persoon. In de vesting van Hellevoetsluis verdronken vijf mensen. De brug naar de Brielse Poort werd weggeslagen en de sluis raakte ernstig beschadigd. Door breuken in de dijk langs de Nieuwe Waterweg, verdween zo’n 1500 hectare landbouwgrond op Rozenburg onder water. Honderden vrijwilligers waren op zondag urenlang bezig met het vullen van zandzakken.Door het versterken van de Brielse Maasdam met vele duizenden zandzakken is het gebied ten westen van het Kanaal door Voorne droog gebleven. Het dichten van de doorgebroken dijken kreeg direct de hoogste prioriteit. Zwaar materieel en veel mankracht werden ingezet om zo snel mogelijk de schade te herstellen. Talloze noodgemalen pompten wekenlang onafgebroken het water uit de polders. Langzaamaan vielen de getroffen gebieden droog en kon worden begonnen aan de grote schoonmaak, die de bijnaam ‘Operatie Bezem’ meekreeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>