32 Het strand als trekpleister

32

1885-1943

Eind negentiende eeuw ontdekten Oostvoorne en Rockanje dat de stranden een grote aantrekkingskracht hadden op dagjesmensen uit de stad. Het betekende een lucratieve inkomstenbron. Winkeliers en caféhouders zochten naar nieuwe inkomstenbronnen en begonnen zich op dagjesmensen en toeristen te richten. Eind 19e eeuw ontdekte Oostvoorne dat haar stranden en duinen een grote aantrekkingskracht uitoefenden op stadsmensen die rust zochten.

De opening van café-restaurant Zee en Duin op 5 juli 1885 was een voorzichtig begin om van Oostvoorne een badplaats te maken. Het succes bleef aanvankelijk uit. Pas nadat Pieter Elshout het café in 1887 had overgenomen en verbouwd tot een veel groter restaurant met enkele hotelkamers stroomden de klanten toe. Op 18 juni 1889 reed de allereerste badkoets vanaf hotel Zee en Duin naar de zee. Oostvoorne was daarmee officieel een badplaats. Diezelfde zomer van 1889 lieten enkele Briellenaren een brochure drukken om de streek te promoten. Van ‘Voorne’s duin als rustig uitspanningsoord’ werden 10.000 exemplaren verspreid. Hierin werd vol lof gesproken over de gezonde zeelucht en de natuurschoon: ideaal voor eenieder die rust zocht, maar ook aan te bevelen voor toeristen, schilders, botanisten en fotografen. De promotie had direct effect, want Rockanje en Oostvoorne zagen het aantal dagjesmensen toenemen en de koetsiers kwamen gedurende het hele zomerseizoen paarden en wagens tekort. De belangstelling van de badplaats Oostvoorne groeide geleidelijk. Zo stichtte de Rotterdamsche Vereeniging voor Gezondheids Koloniën er in 1897 een koloniehuis, waar in de zomermaanden kinderen met een zwakke gezondheid konden aansterken. Ook de oprichting van een afdeling van de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) in Oostvoorne bevorderde de bloei van de badplaats: de vereniging verkocht reisgidsen en ansichtkaarten, en investeerde in de aantrekkelijkheid van het dorp door bijvoorbeeld het plaatsen van bloembakken. Het strand werd pas echt populair nadat de bereikbaarheid was verbeterd door het aanlegsteiger voor stoomboten dat in 1902 tot stand kwam en de tramlijn die in 1906 werd geopend. De zomergasten kwamen met honderden tegelijk en ondernemers begonnen te investeren in nieuwe en betere café’s, hotels en strandtenten. Rond Oostvoorne werden een golfbaan, sportvelden en een vliegveldje aangelegd. Door de crisis in de jaren dertig nam het aantal bezoekers sterk af. De grootste klap kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog: alle hotels langs de Boulevard werden afgebroken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>