23 De Duinen van Voorne

23Canon van Voorne-Putten en Rozenburg – Venster 23

De Duinen van Voorne – Vertoeven op luxe buitenplaatsen

Achttiende eeuw

Om de drukte te ontvluchten, lieten rijke stadsbewoners luxe buitenplaatsen aanleggen. De Brielse regenten kozen voor de Duinen van Voorne en lieten er mooie huizen bouwen. In de loop van de zeventiende eeuw ontstond onder de rijke stadsbewoners de behoefte aan buitenhuizen op het platteland om daar de zomermaanden door te brengen. Het drukke stadsleven kon op die manier tijdelijk worden verruild voor een rustig verblijf in de natuur.

De Brielse regenten lieten hun oog vallen op de duinen van Voorne. In de omgeving van Oostvoorne en Rockanje stichtten ze in de loop van de achttiende eeuw diverse buitenverblijven die veelal generatieslang in de familie bleven. Eén van de bekendste landgoederen is Mildenburg. In 1736 kocht Diderik van Leyden, de ambachtsheer van Oostvoorne, de ‘cierlijke en welgelegen buitenplaats en woning, genaamt Mildenburg’. Vervolgens kocht hij stukken grond rond Mildenburg, zodat het landgoed steeds groter werd. In 1745 liet hij het huis flink opknappen en uitbreiden. Na het overlijden van Diderik bleef zijn zoon Helenus Willem in de buitenplaats investeren: er werd onder meer een koetshuis gebouwd. In 1777 omvatte het landgoed ruim vijftig hectare en werd het geleidelijk ingericht tot een bos met brede lanen, parken en waterpartijen. Van het uitgestrekte park werd in 1785 een kaart gemaakt, waarop de complexe inrichting te zien is, zoals een brede eikenlaan, vele smalle wandelpaden en bossen. Op de top van de duinen was een koepel gebouwd van waaruit je een prachtig uitzicht op de Maas had. Een doolhof ontbrak evenmin, het lijkt een getrouwe kopie van het bekende doolhof in Versailles te zijn. Ongetwijfeld stonden op het landgoed ook talloze vazen en beeldengroepen. Na de Tweede Wereldoorlog verwierf het Zuid-Hollands Landschap het landgoed en het oude huis Mildenburg. In 1947 werd het huis afgebroken, maar het landgoed is als Mildenburgbos nog altijd toegankelijk. Een andere buitenplaats is Kooysight in Oostvoorne, genoemd naar een eendenkooi die vroeger vlakbij het huisje lag. Elke eigenaar zette een eigen stempel op  het huis: de een liet er een verdieping op zetten, de ander breidde het uit met enkele kamers. De volgende verzamelde exotische bomen en liet een bijzondere tuin aanleggen. Zo zijn er in Westvoorne, maar ook op andere plekken op Voorne-Putten, diverse buitenplaatsen met een bijzondere geschiedenis te vinden.

1 reactie op “23 De Duinen van Voorne

  1. Waarom is het landhuis Mildenburg in 1947 afgebroken? En waarom ook het Koepelgebouw op de Duintop?
    Of was er in die tijd nog een te beperkt historisch besef?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>