20 Moderne vestingen

20

1695-1715

De vestingen van Brielle en Hellevoetsluis verkeerden in slechte staat. Rond 1700 ondergingen beide plaatsen een ingrijpende verbouwing, zodat ze weer goed verdedigd konden worden. Tegen het einde van de 17e eeuw stond de hele vesting van Hellevoetsluis op instorten. De houten palen die de aarden wallen bij elkaar hielden waren grotendeels vergaan en de borstweringen brokkelden af. In Brielle was de situatie nauwelijks beter.

Voor Hellevoetsluis zag het er niet goed uit. Er gingen stemmen op om de oorlogsschepen in Willemstad onder te brengen, want die plaats was in veel opzichten veel geschikter als winterbasis. Het zag er dus naar uit dat Hellevoetsluis het einde van haar carrière als marinebasis zag naderen. De overtocht van Willem III naar Engeland in 1688, om daar het koningschap op te eisen, was echter de redding. Tijdens zijn verblijf in Hellevoetsluis ontdekte Willem III het grote voordeel van Hellevoetsluis: het lag dicht bij zee. Om een zeeslag te winnen was het soms cruciaal om een oorlogsvloot snel in zee te brengen en Willemstad lag veel te diep landinwaarts. Willem III was van oordeel dat Hellevoetsluis haar functie als oorlogshaven moest behouden. In Brielle waren de meningen verdeeld over de noodzakelijke aanpassingen: de één wilde de nadruk leggen op een sterke verdediging richting de Maas, de ander pleitte voor een inkrimping van de stad: door de wijk ’s Heer Daniëls Ambacht af te breken kon het zuidelijke deel van de vesting vele malen beter worden verdedigd. Dat kostte echter een kapitaal. Het geld om beide vestingen te verbeteren werd uiteindelijk in 1693 door de Staten van Holland beschikbaar gesteld. Tussen 1696 en 1702 werden in Hellevoetsluis de bastions voorzien van bekledingsmuren en een nieuw grondprofiel. Er werd geschut geplaatst en iepen, abelen en populieren geplant. In de zomer van 1700 liet de admiraliteit het dok vergroten, waarbij het de typische halfronde vorm kreeg. In Brielle viel in 1700 het besluit om de 200 veelal leegstaande huizen in Daniëls-Ambacht af te breken. Na de afsnijding werd begonnen aan de bouw van de Langepoort (1704), de Zuidpoort (1705) en de Kaaipoort (1709). Vanaf 1712 stond de verdediging van de haven in de steigers: de Zwartewaalse Dijk werd verlegd en in de vestinggracht werden drie ravelijnen aangelegd. In 1715 waren Hellevoetsluis en Brielle weer klaar voor de strijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>