DE HEREN COMMISARISSEN…

Unieke Aquarel van de tweede gedenksteen over Hellevoetse historie 

Op de bekledingsmuur van Front VIII aan ‘de rivierzijde’ is een tweede ingemetselde natuurstenen, in reliëf gebeeldhouwde gedenksteen aangebracht met een Latijns opschrift, waarvan de Nederlandse vertaling, min of meer luidt: ‘onder opzicht en bestuur van de heren Diederick Dickx en Mr. Laurens Backer, gecommitteerde raden van de Hollandse Republiek zijn deze batterijen hierbij gebouwd en met een muur versterkt tot een veilige bergplaats van de oorlogsschepen en onder hetzelfde toezicht de grote batterij, tot een veilige Reede voor deze zeehaven ten diensten van de koopvaardij.
Begonnen anno 1696.’

Vermoedelijk gemaakt door een andere beeldhouwer, dan de gedenksteen in de bekledingsmuur in Front I en II aan ‘de rivierzijde’.

Anja C. Pieké heeft historisch onderzoek gedaan naar de achtergrond van deze heren met een grote staat van dienst en de herkomst van hun familiewapens met de formeel gehanteerde heraldische kleuren. De informatie uit het onderzoek is omgezet in deze aquarel. Omdat aan het onderhoud en de instandhouding van de gedenkstenen weinig tot niets gedaan wordt, wil Anja C. Pieké hiermee de aandacht vestigen op de beeldhouwwerken, die van grote architectuurhistorische en oudheidkundige waarde zijn.

De indeling van de steen.
Heraldisch links: het familie-alliantiewapen van het Haarlemse geslacht Diederick Dickx, bestaande uit een veld met vier kwartieren. Eerste kwartier, drie lopende kieviten in de kleur sabel op gouden veld en horizontaal een balk in de kleur azuur. De weidevogel staat symbool voor de lente en brengt vreugde en gezelligheid. Tweede kwartier draagt op een veld van keel, één gouden keper of chevron, waaronder een gouden wassenaar (halve maan met gezicht) is afgebeeld met de punten naar boven. Zij geldt als het Mariasymbool en de veranderlijkheid (getijen). En twee gouden sterren. Deze wapenfiguren komen van het blazoen van zijn moeder de burgemeestersdr. Maria van der Camer.

Heraldisch rechts: het familiewapen van het Amsterdamse geslacht Mr. Laurens Backer, midden horizontaal gedeeld en toont in het bovenste zilveren wapenveld het beeld van een naar rechts uitziende, uitkomende leeuw in de kleur keel, met zijn voorpoten, dragende een gouden bal. Het onderste wapenveld draagt een zilveren links geschuinde balk op een veld van keel.

De beiden wapens zijn gedekt met de gravenkroon en zijn gescheiden door een gevleugelde Mercuriusstaf, het embleem van de god van de handel, omwonden door twee slangen. Bovenop de staf een kop met daaronder de twee vleugels en laurierbladeren. In de klassieke oudheid symbool voor overwinning. De staf wordt gedekt door de snebbe- of scheepskroon. Beiden geslachten zijn puissant rijk geworden in de handel en hebben daarmee hun status verworven.

Voor uitgebreide informatie betreffende de achtergronden van de Heren Commisarissen en de tijdsgeest zie www.vestinghellevoetsluis.nl gelinkt aan Voorne in Alle Staten.

© aquarel: Anja C. Pieké

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>