CULTUREEL AMABASSADEUR VAN HELLEVOETSLUIS OVERLEDEN

19 november 2020
in memoriam

In de nacht van zondag 15 op maandag 16 november overleed op 84-jarige leeftijd in comateuze toestand Jan C.H. Jansen (Utrecht 15 november 1936 – Rotterdam 15 november 2020). Jan Jansen was Cultureel Ambassadeur van de gemeente Hellevoetsluis en een bekende, graag geziene persoonlijkheid in de stad. Hij leed al vanaf begin 2020 aan een progressieve vorm van Alzheimer en verbleef langere tijd in de Laurens woonzorglocatie ‘Simeon en Anna’ in Rotterdam-Zuid.

Jan Jansen werd in 2002 door Hare Majesteit Koningin Beatrix benoemd als lid in de Orde van Oranje Nassau als dank voor zijn tomeloze vrijwillige inzet voor de cultuurhistorie in Hellevoetsluis en op Voorne. Hij ontving op 14 mei 2016 uit handen van toenmalig wethouder Peter Hofman van Hellevoetsluis de onderscheiding behorende bij de officiële benoeming als Cultuur Ambassadeur van de stad.

Hellevoetsluis en het eiland Voorne kenden Jan Jansen als de oprichter van de stichting ‘Het Zuid-Hollands Amateur Theater’, bekend van de jaarlijkse eenakterfestivals in Brielle en Hellevoetsluis. Ook het door Jan Jansen georganiseerde Klank- en Lichtspel met ruim 80 gekostumeerde vrijwilligers en koorleden in het Willem-en-Mary-jaar, 1988-1989, was een heugelijk evenement dat velen zich herinneren. De bronzen plaquette van kunstenaar Willem Verbon aan de historische muur naast het Prinsehuis gedenkt de festiviteiten met de tekst:

“Herinnering aan het Willem en Mary jaar, 1988-1989. De stad Hellevoetsluis herdacht, gesteund door de inzet van velen, onder het bestuur van burgemeester A.P. van der Jagt, 1986-1990, dat stadhouder Willem III vanhier uitvoer met zijn vloot van de gezamenlijke admiraliteiten voor de historische tocht naar Brixham, Engeland, in 1688.”

Jan Jansen was nauw betrokken bij de inrichting van het toenmalig museum ‘Gesigt van ’t Dok’ in Hellevoetsluis met daarin uitgestald een omvangrijke maquette van ‘The Glorious Revolution’ (of ‘Glorieuze Overtocht’), de machtsovername met een ruim 300 schepen tellende Nederlandse vloot vanuit Hellevoetsluis door stadhouder Willem III van Oranje-Nassau en zijn echtgenote Maria Stuart als koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland in 1688-1689.

In de ruïne Ravensteyn in Heenvliet organiseerde Jan Jansen het grootse spektakelstuk ‘Het Zilveren Doosje’ over de beroemde Angelus Merula, een verketterde priester in de parochie Heenvliet die werd opgesloten in de kerkers van Slot Ravensteyn omstreeks het jaar 1532, en nadien ter dood werd veroordeeld, omdat hij als een van de eerste geestelijken het protestantse gedachtegoed aanhing.

Jan Jansen kende de maritiem-militaire historie van Hellevoetsluis en de vooruitgeschoven Linie van Voorne als geen ander. Hij schreef samen met Anja C. Pieké in 2008 het lijvige boek ‘De Vesting in Alle Staten’, dat vanaf die datum zou uitmonden in een omvangrijk cultureel en cultuurhistorisch evenementenprogramma ‘Voorne in Alle Staten’ dat tot op de dag van vandaag op Voorne culturele evenementen verzorgt en de bevolking van het eiland dichter bij elkaar weet te brengen.

Hij was bestuurslid van de Vereniging tot Bescherming van de Vesting (www.vestinghellevoetsluis.nl) en schreef samen met onder andere Anja C. Pieké een groot aantal historische artikelen. Hij verzorgde cultuurhistorische rondleidingen in het Prinsehuis, dat hij met nadruk bleef noemen bij de enige juiste historische naam: ‘Het Landshuis’, logement van de Gecommitteerde Raden van de Staten van Holland en West-Friesland in de vesting van Hellevoetsluis.

Maar wellicht het meest zal Jan Jansen herinnerd worden omdat hij het traditionele kanonschieten op het havenhoofd in volle glorie hersteld heeft. Hij bracht daarbij een equipage van de ‘Hellevoetse Kanonniers’ in historisch accurate militaire kledij bijeen. De ‘Hellevoetse Kanonniers’ functioneren nog altijd. Tot op de dag van vandaag wordt het kanon door hen tijdens de Vestingdagen en andere hoogtijdagen ritueel afgevuurd.

Vele Hellevoeters zullen zich de bijzondere verschijning van Jan Jansen blijvend herinneren. Moge het eerstvolgende kanonschot van de ‘Hellevoetse Kanonniers’ een herinnering zijn aan de kleurrijke Jan Cornelis Hendricus Jansen, die op zijn wens in besloten kring is gecremeerd en in vrede mag rusten.

Jan C.H. Jansen als gezagvoerder van de 'Hellevoetse Kanonniers'. © foto: Taco Meeuwsen

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>