Droogdok Jan Blanken (1798- 1822)

Hellevoetsluis-5

Het Droogdok Jan Blanken is een droogdok dat tussen 1798 en 1822 onder leiding van Jan Blanken is gebouwd. Hellevoetsluis was vroeger een marinehaven. De marine had voor de bouw en het onderhoud van schepen behoefte aan een dok. Jan Blanken ontwierp dit dok. Het dok bestaat uit twee delen: een deel waarin schepen voor onderhoud worden gevaren en een deel waar nieuwe schepen in gebouwd konden worden. De twee delen zijn van elkaar gescheiden door twee waterdichte deuren. Het eerste deel staat door middel van een schipdeur in verbinding met de haven. Om schepen in en uit het dok te kunnen varen, laat men het dok eerst vollopen, waarna de met water gevulde schipdeur wordt leeggepompt zodat deze gaat drijven. De wanden zijn niet recht, maar als een soort trap opgebouwd. Op deze manier kunnen alle delen van de kiel van het schip gemakkelijk worden bereikt.

2 reacties op “Droogdok Jan Blanken (1798- 1822)

 1. Het Droogdok is volgens het Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek aangelegd door Arie Janszn Blanken, de broer van Jan.
  Zie: Http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/nnbw/#source=1&page=185&view=imagePane
  Met vriendelijke groet,
  M.T.K.de Vries

  • Beste meneer De Vries,
   Dat is dan een enorme blunder van het Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek, want het is toch echt Jan Blanken Jansz.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>