Bewoners van Voornesteyn vertellen van vroeger

Door: Nina ten Dam en Lorenzo Koppenaal

In de week van 7 juni t/m 11 juni hebben leerlingen uit 3GT (VMBO) van het Helinium te Hellevoetsluis een maatschappelijke stage gevolgd. Ons groepje, bestaande uit Romy, Lieneke, Lorenzo en Nina, heeft het project gekozen dat door ‘Voorne in alle Staten’ en stichting Push wordt verzorgd. In dat project mochten wij ouderen interviewen over Hellevoetsluis, over vroeger en wat er allemaal veranderd is.

De molen van Middelharnis

Dinsdagmiddag zijn we op bezoek gegaan bij de dagopvang van Voornesteyn. Daar hebben we met mevrouw N. gepraat. Zij is in Middelharnis geboren, maar later naar Hellevoetsluis verhuisd voor het werk van haar man. Veertig jaar heeft ze in de Vogelbuurt te Nieuw-Hellevoet gewoond. Ze vond het erg jammer dat de sportvelden zijn bebouwd, want ze kon vroeger met mooi weer vanuit haar raam de molen in Middelharnis zien. Maar door de komst van de sportvelden en de hoge bomen was dat niet meer mogelijk. Haar man was kapper en zij heeft altijd huishoudelijk werk gedaan. Ook had ze een volkstuin waar ze haar eigen groente verbouwde.

Kleine winkeltjes

De huizen waren vroeger wel kleiner dan nu en hadden vaak ook een bedstede waarin ze als kind ook nog fijn in heeft geslapen. ‘Als je zelf een huis gaat kopen, dan wil je dat toch niet meer’, vertelde ze. Daarom is deze mevrouw ook wel blij dat ze in deze tijd leeft. Want toen zei klein was, waren er (althans in Hellevoetsluis) geen opvanghuizen, bejaardenhuizen of verpleeghuizen. Wel kon ze zich nog iets herinneren van oude mannenhuizen en het ziekenhuis in Dirksland. Wat we ook wel opmerkelijk vonden, is dat mevrouw N vertelde dat er vroeger totaal geen buitenlanders in Hellevoetsluis waren. Terwijl er nu juist best veel zijn. ‘De enige mensen uit het buitenland waren de eigenaren van kleine winkeltjes, wat vaak joodse mensen waren’, vertelde ze. Na de oorlog werd het dit minder, ook al was de oorlog in Hellevoetsluis niet zo heel erg.

1 reactie op “Bewoners van Voornesteyn vertellen van vroeger

  1. Wat een leuk initiatief, dat zou veel meer moeten gebeuren, herinneringen van ouderen vastleggen, zo kan je een veel totaler beeld krijgen van hoe het gewone leven er uitzag in een bepaalde tijd. Al mijn voorouders komen uit Hellevoetsluis en omstreken, ik ben zelf in Amsterdam geboren en woon daar nog steeds, hoe ouder ik word hoe geïnteresseerder ik ben in het leven van mijn ouders- voorouders, hoe de huizen eruitzagen en Hellevoet eruitzag, wie waar woonde. enz.enz. Het grote gebeuren is wel vastgelegd, maar juist die kleinere dingen geven je het totaalbeeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>