Wim van Willegen

0047767willegen_w

P=XIII=, 45 x 45 cm

Brielleklein

Brielle, Sint-Catharijnekerk, 15-15 cm

In Holland staat een huis

Beeldend kunstenaar Wim van Willegen woont en werkt in Hellevoetsluis. Hij werd bekend met zeefdrukken en tekeningen van bladmotieven. Later ook met een serie zeefdrukken die op heel eigen wijze de vesting van Hellevoetsluis in beeld brengen.

‘Rustige stadsbeelden in sterk grafisch handschrift, daarmee toont Wim van Willegen de karakteristieke plekjes van plaatsen als Hellevoetsluis, Brielle, Goedereede, Zaandam. Vereenvoudigde straatbeelden met een forse contour. De zeefdrukjes zien er verraderlijk simpel uit, maar zijn in werkelijkheid de optelsom van een groot aantal verschillende drukgangen, door de kunstenaar met zorg bij elkaar gezocht. De werkwijze past helemaal in het oeuvre van de kunstenaar die groot werd door klein te blijven’.

Wim van Willegen exposeerde op verschillende plaatsen. Werk van hem is in bezit van het Fries Museum, Leeuwarden, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Hellevoetsluis, SBK Zuid-Hollandse Eilanden, Kunstencentrum Zaanstad, bedrijven en particulieren.

Wim van Willegen
wimvanwillegen@hetnet.nl
www.wimvanwillegen.nl

oudigde straatbeelden met een forse contour. De zeefdrukjes zien er verraderlijk simpel uit, maar zijn in werkelijkheid de optelsom van een groot aantal verschillende drukgangen, door de kunstenaar met zorg bij elkaar gezocht. De werkwijze past helemaal in het oeuvre v

Wim van Willegen ontwierp voor Hellevoetsluis de zeefdruk ‘Vals Licht’ waarbij Taco Meeuwsen het gedicht vervaardigde.

Vals Licht

'Vals Licht', zeefdruk 50-50 cm, Wim van Willegen, met gedicht in een genummerde en gesigneerde oplage verspreid via de SBK Zuid-Hollandse Eilanden (niet meer verkrijgbaar).

 

Vals Licht – door Taco Meeuwsen

Boven de bloedrode zonnehoed
op het baken van Hellevoet
hangt de hemel van het Haringvliet
Een nat-in-nat vlekkenzwerk
Soms een grauw gordijn
soms een Hollands meesterwerk

Hoe was het weer?
Wit zijn wolken al lang niet meer
Wolken willen oud en roze zijn
of paars en van oranje vlammen
Nu eens gestaalde zwammen
dan een tintendek van gewicht

Hier staat het Periodiek Systeem
Der Elementen: lood, menie, goud en zwavel
Een staalkaart van onstoffelijkheid
waarvoor het water zwicht
Die grondeloze zilte bel
van drumtonen op donkere dagen
Die een krakend vlies op de vliet spant
voor de wandelaar over water

Hoe was het weer?
De avond valt uit de wolken
De vuurtoren schijnt niet meer
maar prikt een damesvinger in de lucht
want de hemel neigt naar cyaan
Het water gloeit en zucht
en schepen doen de haven aan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>