40 De groeikernen

40

1953 – heden

De industrie in de Botlek, Europoort en Maasvlakte leverde veel banen op. De werknemers moesten in de nabijheid kunnen wonen, zodat er in de streek duizenden woningen nodig waren. De Rotterdamse haven leverde enorme werkgelegenheid op. Als gevolg hiervan moest worden gezorgd voor huisvesting van vele duizenden werknemers.

In 1953 was de verwachting dat het aantal inwoners in Spijkenisse de daaropvolgende jaren van 3000 naar hooguit 4000 inwoners zou stijgen. Vijf jaar later werd echter al uitgegaan van een groei tot 90.000 inwoners in 1975. Dat betekende dat er in amper twintig jaar 20.000 woningen gebouwd dienden te worden. In de wijken Schiekamp en Hoogwerf werden 3500 huizen gebouwd volgens de stedebouwkundige visie van de Franse architect Le Corbusier: een ruime opzet met veel groen en water, rechte hoofdwegen, een variatie van hoog- en laagbouw en uiteenlopende faciliteiten zoals een zwembad, een winkelcentrum, scholen en buurtwinkels. Die totaalopzet moest ervoor zorgen dat mensen er prettig en comfortabel woonden. Ook de wijken Groenewoud en Sterrenkwartier kregen die opzet. In Waterland, waarvan de eerste paal in 1972 werd geslagen, stond vooral de natuur centraal. De gemeente Hellevoetsluis voorspelde een groei tot 30.000 inwoners, waar 9000 woningen voor nodig waren. In de polder De Struyten werden 2900 woningen gebouwd. In december 1977 vestigden de eerste bewoners zich in de nieuwe wijk en een jaar later werd begonnen aan de bouw van een winkelcentrum met kantoren, winkels en voorzieningen als een bibliotheek, een wijkgebouw en een medisch centrum. In 1976 werden Spijkenisse en Hellevoetsluis aangewezen als groeikernen. Evenals enkele andere gemeenten kregen zij hiermee toestemming om in enkele jaren fors uit te breiden. Groeikernen waren vooral bedoeld om de bevolkingsgroei op te vangen en het landelijke karakter van omringende dorpen en steden te beschermen. Spijkenisse moest in twaalf jaar tijd 14.300 woningen bouwen en realiseerde dat met de wijken Groenewoud-Noord, De Hoek, De Akkers, Vriesland en Vogelenzang. Als belangrijkste infrastructuur werd de metrolijn vanuit Rotterdam doorgetrokken. De opening van het ziekenhuis Ruwaard van Putten in 1990 vormde de afsluiting van de groeikernperiode. In Hellevoetsluis werkte men na het toekennen van de groeikernstatus aan De Kooistee. Deze wijk omvatte uiteindelijk 3300 woningen. Intussen stelde de gemeente alweer plannen op voor een derde wijk: de Bonsen Hoek, waarvan de eerste huizen in 1986 gereed kwamen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>