26 De Franse Tijd

26

1795-1813

Nadat het Franse leger in januari 1795 het land bezette en de Bataafse Republiek had uitgeroepen, begonnen de Fransen het land ingrijpend te moderniseren. In juni 1789 brak in Parijs de Franse Revolutie uit: de macht werd door de burgers van de adel afgepakt. Het Franse volk wilde dat de revolutie ook in andere landen losbarstte, dus werd er een Frans leger naar Nederland gestuurd.

De Fransen begonnen het oude overheidsstelsel ingrijpend te hervormen. De steden en ambachten werden gereorganiseerd tot gemeenten, zodat de stadsrechten van Brielle en Geervliet geen waarde meer hadden. De lokale rechtspraak door de Brielse schout en schepenen en de Ruwaard van Putten werd afgeschaft. De regionale maten en gewichten, zoals de Putse Voet en de Brielse Pond maakten plaats voor meters en kilo’s. De titels Heer van Voorne en Heer van Putten verdwenen. Er veranderde dus erg veel op het bestuurlijke vlak, Nederland werd in vijftien jaar tijd flink gemoderniseerd. Het werd druk op Voorne-Putten, er verbleven soms honderden militairen op de eilanden. In augustus 1801 arriveerden 850 Franse soldaten die twee maanden lang in tenten langs de Noorddijk in Rockanje bivakkeerden. Een jaar later waren het zelfs 1200 militairen die twee maanden rond het dorp verbleven. In de beide vestingsteden verbleven voortdurend honderden militairen. Op 4 oktober 1811 bracht keizer Napoleon tijdens zijn rondreis door Nederland een onaangekondigd bezoek aan Hellevoetsluis. De kanonnen vuurden saluutschoten, de kerkklokken werden geluid en in allerijl werden vlaggen in de scheepsmasten gehesen. Napoleon inspecteerde de marinebasis en werd bij zijn vertrek onder het geroep “leve de Keizer, leve de grootste held der wereld’’ en kanongebulder de haven uitgeroeid. Het machtige rijk dat Napoleon had opgebouwd, stortte na zijn rampzalig verlopen veldtocht naar Rusland en de Volkerenslag op 16 oktober 1813 volledig in. Op 15 november 1813 ging in een Briels café reeds een beker jenever met een oranje lint rond. Twee weken later verjoegen de Briellenaren de Franse militairen, daarom wappert elk jaar op 1 december de vlag op de toren van de Catharijnekerk. Dezelfde avond werd gepoogd ook Hellevoetsluis te bevrijden. Het verzet van de Fransen was groot, en het kwam de daaropvolgende dagen tot verschillende vuurgevechten waarbij ook doden vielen. Op 6 december bleken de Fransen ’s nachts met stille trom te zijn vertrokken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>